skaegkrae bekaempelse

Effektiv skægkræ og sølvkræ bekæmpelse

Vi hjælper dig med at slippe af med skægkræ og sølvfisk

Skægkræ og sølvkræ (sølvfisk)

Hvad er skægkræ og sølvkræ, og hvordan bekæmper man dem? Bliv klogere på krybene og læs om effektiv bekæmpelse af både skægkræ og sølvkræ her. Mangler du en professionel og autoriseret skadedyrsbekæmper til hurtig og effektiv bekæmpelse af skægkræ og sølvfisk? Så tøv ikke med at kontakte os, inden de har spredt sig og gjort skade på dit hjem.

Hvad er sølvkræ?

Sølvkræet er et insekt, der herhjemme lever indenfor i beboelser. Den glinsende skælbeklædning og den fiskeformede krop har givet sølvfisken sit navn, men faktisk hedder den også sølvkræ og bliver ofte benævnt sølvsild.

Skægkræet er nært beslægtet og kaldes også for den langhårede fætter til sølvfisken.

Hvor og hvordan lever sølvkræ?

Sølvfisken - eller sølvkræet - ses typisk i køkkener, bryggerser og badeværelser, hvor der er fugtproblemer, da den ikke kan formere sig i varme og tørre miljøer. Den kan blive 5 år gammel, og hunnen lægger omkring 20 æg i dens levetid. Ungerne bliver kønsmodne efter et halvt år.

Dyrene skjuler sig for lyset om dagen og kommer først frem, når det bliver mørkt. Hvis du tænder lyset i et mørkt rum, kan du opleve, at dyret piler over gulvet for at gemme sig for lyset. Ofte bliver de fanget i badekar eller kummer, da de ikke kan klatre på fugtige lodrette flader. De spiser mange forskellige ting, men de er særligt glade for produkter, der indeholder stivelse og sukker. Derudover spiser de døde insekter for at få dækket deres proteinbehov.

Din browser understøtter ikke video

Hvad er skægkræ?

Skægkræet, eller skægget sølvkræ, er i familie med sølvfisken og har de seneste år huseret heftigt i Norge, hvor den med rekordfart har spredt sig. Nu er den også dukket op her i Danmark, og den er ikke sådan at slippe af med igen, når den først har gjort sit indtog i boligen. En koordineret skægget sølvkræ bekæmpelse kan være nødvendig i hele beboelsesejendommen, da kræene kan kravle fra lejlighed til lejlighed via rør og sprækker og sprede sig. Kræene har spredt sig til Danmark via bl.a. post, rejser og vareemballage. Når først de er kommet ind i boligen, er de hurtige til at formere sig, og æggene kan udklækkes 8 uger efter, hunkræene er væk.

Lad os ringe eller skrive til dig
Skriv venligst dit navn
Skriv venligst dit telefonnummer Skriv venligst enten et telefonnummer eller en email.

Spreder sig i hele huset og går i madvarer

Modsat sølvfisken kan dette dyr godt klatre på lodrette overflader og er ikke afhængig af fugtige omgivelser. Derfor spreder den sig også hurtigt rundt i huset: Til stuen, hvor den kan gemme sig i reolerne, og i køkkenet, hvor den går i madvarer som mel, gryn og andre tørvarer. Den kan også ødelægge bøger, billeder og dokumenter - især hvis der er fugt, som skaber svampevækst.

Sådan ser skægkræ ud

Skægkræene er svære at udrydde, og det er nødvendigt at sætte ind med en effektiv skægkræ bekæmpelse. Kræet kan genkendes ved, at det:

  • Har lange haletråde og følehorn
  • Har en længde på op til 2 cm
  • Har en "skægget" krop
  • Har en mørk farve

Skægkræ er både større og mindre sølvfarvede og skinnende end sølvfisken. Den bliver 15-20 mm lang, mens sølvfisken typisk er 10 mm. Haletråde og følehorn hos det skæggede kræ er næsten lige så lange som kroppen eller længere. Skægget sølvkræ har med deres kraftige kæber en god evne til at fortære hårdføre produkter.

Hvordan kommer man af med sølvkræ og skægkræ?

Er du ramt af sølvfisk eller skægkræ, så er der en række tiltag, du selv kan foretage; daglig udluftning med gennemtræk, grundig rengøring og reducering af luftfugtigheden. Ønsker du hurtig hjælp til sølvkræ bekæmpelse og fjernelse af andre skadedyr af en professionel skadedyrsbekæmper? Så rykker vi hurtigt ud. AJ Skadedyrskontrol er landsdækkende, vi kører i miljøvenlige biler med moderne udstyr og er autoriseret af Miljøstyrelsen.

Sæt ind med behandling i tide

Den nye ubudne gæst kravler godt, formerer sig hurtigt og spreder sig hastigt fra rum til rum. De vil derfor hurtigt være mange, og de forsvinder ikke af sig selv. Derfor er det en god idé at kontakte en skadedyrsbekæmper og få hjælp til skægkræ bekæmpelse, lige så snart du får øje på de første dyr, inden omfanget vokser.

Vigtigt med sølvkræ og skægkræ bekæmpelse

De små dyr laver ikke nødvendigvis de store skader, men er for mange mennesker et irritationsmoment. Da de lever i fugtige omgivelser, bør du ved angreb undersøge, om der kan gøres noget for at mindske fugtigheden det pågældende sted. Skægkræ spreder sig nemt og er svære at slippe af med, når man først har fået dem indenfor. Men for at få dem fjernet effektivt, kan det være nødvendigt at kontakte en professionel, der kan bekæmpe dem på den rette måde. AJ Skadedyrskontrol står klar til at hjælpe dig - ring på telefon  50 30 11 11 og hør nærmere om bekæmpelse af sølvfisk i dit hjem.

Ufarlige skadedyr

Skægkræ udgør ingen sundhedsrisiko for mennesker, men de kan kontaminere madvarer og skade billeder, bøger og papirmaterialer. Har man derfor værdifulde genstande, man ønsker at beskytte, kan kræene udgøre uoprettelig skade. Har man tørvarer, kornprodukter og dyrefoder, bør man emballere det, hvis man ønsker at undgå de kravlende kryb. Bekæmpelse af skægkræ på egen hånd kan desuden være en langsommelig og tidskrævende affære, da nye insekter vil kunne udklækkes i op til to måneder efter, de voksne kræ er væk.

Fakta om sølvfisk

Sølvfisk og kræ er vingeløse insektarter, som i gennemsnit bliver 3-4 år gamle, men kan også blive dobbelt så gamle.

  • De er aktive om natten
  • De kan blive op til 8 år gamle
  • De skifter ham op til 4 gange årligt
  • Ungerne ligner blege udgaver af voksne sølvfisk
  • Ungerne er voksne efter 3 år

300 millioner års evolution

Hvis sølvfiskene ikke bekæmpes, vil problemet med sikkerhed vokse sig større år efter år. De har nemlig eksisteret i mere end 300 millioner år, så de er ikke sådan lige at slå ihjel. Nogle forskere mener endda, at mange af de nulevende insekter oprindeligt har udviklet sig fra sølvfisken.