OKOK

Sølvfisk, sølvkræ eller skægkræ?

Er det tre forskellige insekter? Nej! Den glinsende skælbeklædning og den fiskeformede krop har givet sølvfisken sit navnet, men faktisk hedder den også sølvkræ - og bliver endda også ofte benævnt sølvsild.

Sølvfisken - eller sølvkræet - ses typisk i køkkener, bryggerser og badeværelser, hvor der er fugtproblemer, da den ikke kan formere sig i varme og tørre miljøer. Den kan blive 5 år gammel, og hunnen lægger omkring 20 æg i dens levetid. Ungerne bliver kønsmodne efter et halvt år.

De spiser mange forskellige ting, men de er særligt glade for produkter, der indeholder stivelse og sukker. Derudover spiser de døde insekter for at få dækket deres protein behov.

Sølvkræ skjuler sig for lyset om dagen og kommer først frem, når det bliver mørkt. Hvis du tænder lyset i et mørkt rum, kan du opleve, at sølvkræet piler over gulvet for at gemme sig for lyset. Ofte bliver de fanget i badekar eller kummer, da de ikke kan klatre på fugtige lodrette flader.

Skægkræet – en ny genstridig gæst

Skægkræet er en nyere art i Danmark, som stammer fra Norge, hvor den er meget udbredt. Skægkræet, eller skægget sølvkræ, er både større og mindre skinnende end sølvfisken. Skægkræet er mellem 15-20 millimeter lang, mens sølvfisken typisk er 10 mm.

Skægkræet har mere skæg og hår end sølvfisken, især på den forreste del af kroppen, og har en lang haletråd. Modsat sølvfisken kan den godt klatre på lodrette overflader og er ikke afhængig af fugtige omgivelser. Derfor spreder den sig også til stuen og køkkenet, hvor den kan gemme sig.

300 millioner års evolution

Hvis sølvfisk/sølvkræ eller skægkræ ikke bekæmpes, vil problemet med sikkerhed vokse sig større år efter år. De har nemlig eksisteret i mere end 300 millioner år, så de er ikke sådan lige at slå ihjel. Nogle forskere mener endda, at mange af de nulevende insekter oprindeligt har udviklet sig fra sølvfisken.

Bekæmpelse

Sølvkræ laver ikke store skader, men er for mange mennesker et irritationsmoment. Da de lever i fugtige omgivelser, bør du ved angreb undersøge, om der kan gøres noget for at mindske fugtigheden det pågældende sted. Skægkræ spreder sig nemt og er svære at slippe af med, når man først har fået dem indenfor. Men for at få dem fjernet effektivt, kan det være nødvendigt at kontakte en professionel, der kan bekæmpe dem på den rette måde. AJ Skadedyrskontrol står klar til at hjælpe dig - ring på telefon 50 30 11 11 og hør nærmere om bekæmpelse af sølvfisk eller skægkræi dit hjem.

Lad os ringe eller skrive til dig
Skriv venligst dit navn
Skriv venligst dit telefonnummer eller email Skriv venligst et telefonnummer eller email
Skriv venligst dit postnummer