OKOK

Sølvfisk, sølvkræ eller skægkræ?

Er det tre forskellige insekter? Nej! Den glinsende skælbeklædning og den fiskeformede krop har givet sølvfisken sit navn, men faktisk hedder den også sølvkræ - og bliver endda også ofte benævnt sølvsild.

Hvordan lever de?

Sølvfisken - eller sølvkræet - ses typisk i køkkener, bryggerser og badeværelser, hvor der er fugtproblemer, da den ikke kan formere sig i varme og tørre miljøer. Den kan blive 5 år gammel, og hunnen lægger omkring 20 æg i dens levetid. Ungerne bliver kønsmodne efter et halvt år.

Dyrene skjuler sig for lyset om dagen og kommer først frem, når det bliver mørkt. Hvis du tænder lyset i et mørkt rum, kan du opleve, at dyret piler over gulvet for at gemme sig for lyset. Ofte bliver de fanget i badekar eller kummer, da de ikke kan klatre på fugtige lodrette flader.

Hvad spiser de?

De spiser mange forskellige ting, men de er særligt glade for produkter, der indeholder stivelse og sukker. Derudover spiser de døde insekter for at få dækket deres proteinbehov.

Skægkræ – en ny genstridig gæst

Skægkræet, eller skægget sølvkræ, er i familie med sølvfisken og har de seneste år huseret heftigt i Norge, hvor den med rekordfart har spredt sig. Nu er den også dukket op her i Danmark, og den er ikke sådan at slippe af med igen, når den først har gjort sit indtog i boligen.

Spreder sig i hele huset og går i madvarer

Modsat sølvfisken kan dette dyr godt klatre på lodrette overflader og er ikke afhængig af fugtige omgivelser. Derfor spreder den sig også hurtigt rundt i huset: Til stuen, hvor den kan gemme sig i reolerne, og i køkkenet, hvor den går i madvarer som mel, gryn og andre tørvarer. Den kan også ødelægge bøger, billeder og dokumenter - især hvis der er fugt, som skaber svampevækst.

Sådan kender du kræet:

  • Har lange haletråde og følehorn
  • Har en længde på op til 2 cm
  • Har en "skægget" krop
  • Har en mørk farve

Skægkræ er både større og mindre sølvfarvede og skinnende end sølvfisken. Den bliver 15-20 mm lang, mens sølvfisken typisk er 10 mm. Haletråde og følehorn hos det skæggede kræ er næsten lige så lange som kroppen eller længere.

Sæt ind med behandling i tide

Den nye ubudne gæst kravler godt, formerer sig hurtigt og spreder sig hastigt fra rum til rum. De vil derfor hurtigt være mange, og de forsvinder ikke af sig selv. Derfor er det en god idé at kontakte en skadedyrsbekæmper og få hjælp til skægkræ bekæmpelse, lige så snart du får øje på de første dyr, inden omfanget vokser.

300 millioner års evolution

Hvis sølvfiskeme ikke bekæmpes, vil problemet med sikkerhed vokse sig større år efter år. De har nemlig eksisteret i mere end 300 millioner år, så de er ikke sådan lige at slå ihjel. Nogle forskere mener endda, at mange af de nulevende insekter oprindeligt har udviklet sig fra sølvfisken.

Sølvkræ og skægkræ bekæmpelse

De små dyr laver ikke nødvendigvis de store skader, men er for mange mennesker et irritationsmoment. Da de lever i fugtige omgivelser, bør du ved angreb undersøge, om der kan gøres noget for at mindske fugtigheden det pågældende sted. Skægkræ spreder sig nemt og er svære at slippe af med, når man først har fået dem indenfor. Men for at få dem fjernet effektivt, kan det være nødvendigt at kontakte en professionel, der kan bekæmpe dem på den rette måde. AJ Skadedyrskontrol står klar til at hjælpe dig - ring på telefon 50 30 11 11 og hør nærmere om bekæmpelse af sølvkræ eller -fisk i dit hjem.

Lad os ringe eller skrive til dig
Skriv venligst dit navn
Skriv venligst dit telefonnummer eller email Skriv venligst et telefonnummer eller email
Skriv venligst dit postnummer